Jakie garnki do duszenia potraw – praktyczne wskazówki

garnki emaliowane granitowe

Warzywa oraz mięso duszone charakteryzują się wyrazistym smakiem i aromatem, stając się prawdziwym rarytasem rozpieszczającym podniebienia najbardziej wymagających smakoszy. Ponadto potrawy duszone cechują się miękkością oraz lekką konsystencją. Przygotowanie tego typu potraw nie jest możliwe bez zastosowania odpowiednich naczyń. W tym celu należy starannie wybrać produkt wyróżniający się zarówno pod względem trwałości, jak i funkcjonalności. Poniżej przedstawiamy garść cennych wskazówek, które garnki do duszenia okażą się idealnym wyborem.

Tworzywo naczyń a funkcjonalność

Dobór garnka do duszenia to proste zadanie, wystarczy pamiętać o kilku kwestiach. Jedną z nich okazuje się materiał, z jakiego został wykonany. Powinien on równomiernie rozprowadzać ciepło, aby składniki jednakowo zostały poddane procesowi duszenia lub pieczenia. Świetnie sprawdzą się garnki emaliowane, których szeroki asortyment można znaleźć w sklepie internetowym Radochy Gospochy specjalizującym się w sprzedaży tego typu produktów. Ponadto takie naczynia nie wchodzą w żadne interakcje biochemiczne z żywnością, co jest szczególnie doceniane w przypadku duszenia mięsa i warzyw.

Garnek emaliowany to alternatywa dla naczyń zawierających nikiel. Niektóre osoby są na niego uczulone. Garnki emaliowane są w pełni bezpieczne dla alergików. Można w nich nie tylko dusić warzywa i piec mięso, ale także wykonywać różnego typu musy i kremy, a także pasty. Kupując garnek do duszenia, należy od razu zaopatrzyć się w odpowiednią pokrywkę. Powinna ona zostać dopasowana do wielkości i kształtu naczynia.

Godne polecenia okazują się także garnki granitowe Karl Hausmann dostępne w sklepie Radochy Gospochy. Solidne naczynie z pokrywką ze szkła hartowanego w zestawie czyni produkt o szczególnych walorach użytkowych. Powierzchnia granitowa jest neutralna dla żywności i nie absorbuje zapachów. Dlatego aromat duszonych potraw charakteryzuje się wyrazistością oraz nieprzeciętnym smakiem.

Co powinno cechować naczynia do duszenia

Każdy garnek do duszenia musi być nie tylko funkcjonalny, ale także wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne i przedwczesne zużycie. Tylko solidne naczynie pozwoli na przygotowanie smacznych oraz zdrowych posiłków. Jak wspomnieliśmy wcześniej garnki granitowe i emaliowane cechują się wysoką wytrzymałością na zniszczenie. Wybierając garnek do duszenia, warto również zwrócić uwagę na jego wielkość i dostosować ją do indywidualnych potrzeb użytkowych. W zbyt małym naczyniu nie zmieszczą się wszystkie porcje, a w zbyt dużym wydłuży się proces duszenia.

Kolejną kwestią, na którą należy zwrócić uwagę, to fakt dostosowania naczynia do rodzaju kuchenki. Garnek granitowy marki Karl Hausman można używać do kuchenki: indukcyjnej, gazowej, halogenowej, elektrycznej, a także wstawiać do piekarnika. Praktycznym naczyniem do pieczenia i duszenia na różnego typu kuchenkach okazuje się również brytfanna – gęsiarka. Podobnie z garnkami emaliowanymi, ponieważ znajdują zastosowanie na wszystkich rodzajach kuchenek. Reasumując, garnki do duszenia powinny być wolne od szkodliwych składników PFOE, solidne ,wytrzymałe na zniszczenie, poręczne i funkcjonalne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj